گفتگو اختصاصی با علیرضا محجوب
گفتگو اختصاصی با علیرضا محجوب

علیرضا محجوب درگفتگواختصاصی با سایت مجتمع چاپ و بسته بندی آراد؛

  صنعت چاپ و بسته بندی می تواند صادرات و اشتغال را تضمین کند

علیرضا محجوب نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی و دبیرکل خانه کارگراز سال ۱۳۶۹ و یکی از فعالان حوزه چاپ نیز محسوب می شود چرا که به قول خودش در فاصله سال‌های ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۶ به کار در چاپخانه‌های مختلف مشغول بوده است. وی در هفته های اخیر از مجتمع چاپ و بسته بندی آراد بازدید و با مهندس مرتضی حاکی رئیس مجتمع چاپ و بسته بندی آراد و کارگران و کارکنان آن درباره مسائل مختلف صنعت چاپ و بسته بندی گفتگو  و رایزنی کرد و تلاش و موفقیت این مجموعه پویا و توانمند را در عرصه چاپ و بسته بندی و ایجاد اشتغال برای 70 نفر به صورت مستقیم و 250 نفر غیرمستقیم ستود. در حاشیه این بازدید با این نماینده موثر مجلس و دبیر کل خانه کارگر در زمینه اهمیت صنعت چاپ و بسته بندی به گفتگو نشستیم که از نظر خوانندگان ارجمند می گذرد.

ابتدا بفرمایید نظر شما درباره صنعت چاپ و یا بهتر بگوییم چاپ و بسته بندی چیست؟

صنعت چاپ و بسته بندی یک صنعت مادر است و می تواند به بسیاری از اهداف کشور در بحث صادرات غیرنفتی و تحقق اقتصاد مقاومتی جامه عمل بپوشاند. باید تصریح کنم مجلس در حال حاضر به ظرفیت ها و توانمندی های این صنعت حساس شده است و معتقد است وزارت خانه های فرهنگ و ارشاد و اسلامی و صنعت، معدن و تجارت با همکاری اتحادیه و فعالان صنفی و صنعتی چاپ استراتژی و طرح توسعه جامع این صنعت را تهیه و تدوین نمایند. باید به این موضوع مهم توجه داشته باشیم که سهم چاپ و نشر در این صنعت به ده درصد و 90 درصد مابقی این صنعت به چاپ و بسته بندی اختصاص دارد که در همه جای دنیا زیرمجموعه بخش صنعت است.

این صنعت به قدری در کشور توسعه یافته که  جرئت می توان گفت هیچ کس در جامعه امروز نیست که با این صنعت ارتباطی نداشته باشد.

با توجه به اینکه در هیچ یک از شش برنامه توسعه اسمی از صنعت چاپ برده نشده است ، راهکار شما برای توسعه این صنعت حیاتی و راهبردی کشور چیست؟؟

متاسفانه دولت چه امروز و چه در زمان های گذشته استراتژی معین و خاصی برای توسعه صنعت چاپ نداشته است و دغدغه من و دوستان دیگر هم تلاش برای رسیدن به یک راهبرد مناسب در این زمینه است. باز هم لازم به ذکر است که مهمترین نکته داشتن راهبرد مناسب است و  اولویت بعدی ما ماشین آلات و ابزار صنعتی است. زمانی صنعتگران ما بسیار به روز بودند اما امروزه دست اندرکاران این حوزه از تکنولوژی روز دنیا عقب هستند و در واقع این صنعت نیاز به یک استراتژی و برنامه به روز دارد.

با توجه به این که 350 تا 400 هزار نفر در صنعت چاپ و بسته بندی مشغول به کارند و مشکل ارزش افزوده بحث مهمی است برای حمایت از صنوف و فعالان صنعت چاپ  چه برنامه ای دارید؟

این مشکل در مجلس در حال پیگیری است و ما در تلاش هستیم که تصویب این قانون را به تعویق بیندازیم و موضوع ارزش افزوده را برای بخش های مختلف بویژه صنعت چاپ حل کنیم.

درحال حاضر  تنها مرکز علمی کاربردی چاپ کشور تعطیل شده است آیا برنامه ای برای احیای آموزش های آکادمیک و کاربردی در حوزه چاپ دارید؟

با توجه به بررسی های  این اتفاق می توان باز هم به این نکته رسید که راهبردی در زمینه آموزش و اشتغال زایی در صنعت چاپ وجود ندارد و آنچه که از نان شب برای این صنعت واجب تر است طراحی برنامه ای برای پیشرفت و توسعه آموزش، اشتغال زایی و فرهنگ سازی در زمینه چاپ است.

من در این جا باید درباره اجازه نشر باید گفت که این اجازه در جهان امروز به یک امر صنعتی تبدیل شده  و از حالت فرهنگی خود خارج شده است. با کمی دقت در این موضوع می توان‌ متوجه شد که در جهان امروز هر فردی می تواند در خانه خود هرچیزی که میخواهد چاپ کند و نیاز به اجازه خاصی ندارد! پس می توان گفت که جنبه فرهنگی این موضوع دیگر قابل بحث نمی باشد

.

با توجه به فرصت های فراوانی که در صنعت چاپ وجود دارد چرا مشوق های لازم برای چنین مراکز اشتغال زا و

با اهمیتی در نظر گرفته نمیشود؟

واقعیت این است که اکثر مراکز چاپی و چاپخانه های ما کارگاه محسوب می شوند و با تعللی که در ارائه مدارک به مراکز و نهاد های ذی ربط داشته اند از دریافت تسهیلات محروم مانده اند.در واقع بخشی از سهل انگاری ها به  مراکز و واحدهای صنعتی و صنفی چاپ و بسته بندی  مربوط است که با افزایش تعداد پرسنل خود وظائف مالیاتی خود را فراموش کرده اند و از ارزش افزوده نیز می نالند.

شما خود یکی از پیشکسوتان عرصه چاپ نیز هستید مشکلات این صنعت را چه می دانید؟

 یکی از مشکلات صنعت چاپ این است که استراتژی مشخصی نداشته و در برنامه های توسعه نیز توجهی به آن نشده است. نیروی انسانی ‌ ماشین آلات و فناوری این صنعت باید نو و متحول شود. این صنعت یک صنعت اشتغالزا و کارآفرین است و باید از ظرفیت های آن برای توسعه اشتغال و کارآفرینی استفاده کنیم.

با توجه به بازدیدی که از مجتمع چاپ و بسته بندی آراد داشتید این مجتمع را چطور دیدید؟

من به مدیر و مجموعه کارکنان و کارگران این مجتمع پرتلاش و موفق تبریک می گویم. این مجموعه در منطقه جنوب تهران برای 70 نفر به صورت مستقیم  و برای 250 نفر به صورت غیرمستقیم  اشتغال ایجاد کرده است که در شرایط کنونی اوضاع اقتصادی بسیار مهم و ارزشمند است.

ما معتقدیم دولت باید از کارگاه ها و اصناف حمایت جدی نماید و تسهیلات و مشوق هایی را تعریف کند تا این کارگاه ها و بخش های مختلف صنعتی بتوانند نیرو جذب کنند و اشتغال فراهم نمایند.

خوشبختانه در مجلس تلاش های خوبی در زمینه موضوعاتی مثل مالیات بر ارزش افزوده، تامین ماشین آلات و انتقال فناوری جدید برای صنعت چاپ و بسته بندی در جریان است اما همه باید برای این مهم پای کار بیایند.

صنعت چاپ و بسته بندی چه جایگاهی در صادرات و تحقق اقتصاد مقاومتی و اقتصاد غیرنفتی دارد؟

در شرایطی که تحریم های ظالمانه دشمنان علیه کشورمان ادامه دارد و نیاز کشورمان به صادرات غیرنفتی یک نیاز و ضرورت محسوب می شود صنعت چاپ و بسته بندی نقش بی بدیل و تعیین کننده در ارزش آفرینی و توسعه صادرات کالاها ایفا می نماید و باید از این صنعت مهم و اشتغال زا حمایت کنیم. یکی از مشکلات اصلی این صنعت ماشین آلات قدیمی و همچنین نبود رشته های دانشگاهی برای تربیت نیروی انسانی دانش محور و تکنسین است که باید با همکاری اتحادیه و نعامل صنعت و دانشگاه بتوانیم موانع و مشکلات این بخش را رفع نماییم.

گفتگو: امیرعلی بینام